Vann og sanitær i utviklingssamarbeid

På 1980- og 90- tallet var vann og sanitær (V&S) et satsningsområde for norsk bistand. Det er det ikke lenger. Kan engasjementet gjenoppbygges?

Forum for teknologi og utviklingssamarbeid inviterte til temamøte:
«Vann og Sanitær: Hva kan vi gjøre annerledes i utviklings-samarbeidet?». Arrangementet foregikk 5.november 2012.

Temaer som ble diskutert på møtet:

 • Muligheter og begrensninger for vann og sanitær innen utviklingssamarbeid og multilateral finansiering.
 • Eksempler på V&S-teknologi som som har lykkes i utlandet under de nye omstendighetene.
 • Hva kan vi gjøre annerledes for å lykkes bedre?

Video fra presentasjonene og endel av diskusjonen som gikk i ettertid kan du finne her:

Diskusjonen fortsatte.
Det ble blant annet pekt på det viktige temaet om å få energi ut av søppel og det ble diskutert i hvilken grad det var viktig at kommersielle aktører skulle kunne tjene penger på prosjektene.

Det ble også diskutert på chat fra fjerndeltagerne.
På chat kunne Knut Hovland fortelle at de har startet opp et prosjekt for overføring av miljøteknologi til 2 store økolandsbyer i Sør Afrika og inviterte partnere innen VA.
Mens Ottar kunne fortelle om en norsk teknologi som bruker luft istedetfor vann som transportmiddel og dermed reduserer vannforbruk med 90%.

2 svar til “Vann og sanitær i utviklingssamarbeid”

 1. Hei Bernt Harald,
  Du har helt rett. Dette er et kjent problem ikke bare far Asia men ogå i Middlehavet og Kanariøyene. Det verste eksemplet er vel kanskje Kapp Verde som får mindre regn i løpet av et år enn en formiddag i Bergen. Grunnvannet er stort sett borte – de tror at vannet de nå pumper opp kom som regn 150 år siden..
  Over hele verden brukes store mengder fossilt brensel for å lage drikkevann. California ikke minst.
  Jeg jobber bl.a. med et konsept for å lage ferskvann av sjøvann uten bruk av annen energi enn den som finnes i bølgene.
  Det er masse vann i verden i form av sjøvann. Jeg tror ikke det er en løsning å stoppe utviklingen. F.eks. Hellas er helt avhengig av turisme og uten vann ingen turister. Det samme vil vel være caset for Bali.
  Løsningen kan være effektig desalinering gjennom bruk av fornybar energi til konkurransedyktige priser.
  Et annet aspekt av vann er jordbruk. Som konsumenter, dvs det vi drikker og bruker til vask er kun 4% av vannforbruket på kloden. En kg biff krever 15100 liter vann. Norge importerer over 80 av alt matkorn – for hver kg hvete kreves 500 liter vann. F.eks fra tørre Brasil.. Så Norge er en av verdens største importører av vann – tro det eller ei..

  Fint om vi kan få til en frisk debatt om dette!!

  Morten

 2. Jeg bodd i lange tider i Indonesia og kjenner mangel paa drikkevann og saniteranlegg baade paa by og land i Indonesia. For eksempel saa har Bali store problemer med drikkevann til lokalbefolkningen. Turist industren tar det meste av tilgjengelig rent vann og lokalbefolkningen sitter igjen med grunne og toerre broenner. Baade i jakata og paa bali har grunnvannet sunket og i jakarta er det allerede intrusjen av saltvann i broenner til de fattigste. Dette er et direkte resultat av «utvikling»!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *