Nettundervisning tar av nå!

Andrew Ng samlet 104.000 studenter world wide til sitt første kurs i machine learning via nettet. Han er ikke alene om å samle tusenvis av studenter til nettundervisning. Tar nettundervisning av nå? Mye kan tyde på det.

Mange i Norge trodde nettundervisning skulle ta av rundt år 2000. Universitetene etablerte læreplattformer for formidling av kurs via nettet. LO og NHO samarbeidet om nkn, en læreplattform for etterutdanning av ansatte i industrien. Men teknologien var ikke moden nok. Suksessbedriften norske Boxer Technology måtte dra inn årene.

Ng og Koller. Andrew Ng er professor i computer science ved Stanford University og en av grunnleggerne av Coursera, en online læreplattform. Den andre grunnleggeren er Daphne Koller, også hun professor ved Standford  med kunstig intelligens som fagområde. Coursera tilbyr universitetskurs i et stort antall emner fra algebra til neuroethics og introduksjon til sosiologi.

Aktiv læring og sosiale medier. Mange universiteter har lagt ut forelesninger på nettet de siste ti årene. Mange har fulgt disse, men bare som passive tilskuere. Det nye nå er organisering og sekvensering av innholdet for mer aktiv læring og bruk av sosiale medier for meningsutveksling mellom studentene og mellom studenter og lærer. Og minst like viktig. Nå vil du etter hvert kunne ta eksamen og få papirer på gjennomførte studier.

Flere etableringer i 2012. Ng og Koller er ikke alene. Anant Agarwal fra MIT har etablert edX. Her tilbys kurs både fra MIT, Harvard og Berkeley. Sebastian Thrun og Peter Norvig, begge med tilknytning til Stanford, har etablert Udacity. Thrun, som er tysker,  er også VP i Google og ledet utviklingen av Googles førerløse bil. Vil du lese mer finner du artikkelen denne bloggen bygger på i Fast Company.

Teknakurs på nett. Det er et stykke igjen før vi når Coursera-standard, men også Tekna er på veg. Et ferskt eksempel er God på jobben!

3 svar til “Nettundervisning tar av nå!”

 1. Skal du komponere ditt eget lederutdanningsprogram, hjemme i din egen stue kommer du ikke utenom ted.com (http://www.ted.com/ ). Her kan du møte foredragsholdere i superklassen uten at det koster deg en krone og uten å forlate godstolen.

  Ted.com, der ted står for Technology, Entertainment and Design, lever opp til navnet. Teknologi, underholdning og design presenteres i til tider glitrende kombinasjoner. Ted.com er en non-profit virksomhet med formål å formidle ”ideas worth spreading” og som gjør dette ved å arrangere konferanser og produserer foredrag for web-publisering (http://en.wikipedia.org/wiki/TED_(conference)).

  Et forslag til kursprogram for første ledersamling hjemme i stuen kan for eksempel se slik ut:
  Først litt om Motivasjon med Dan Pink (Taleskriver for Al Gore)(http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation.html).
  Så Shawn Achor om hvordan Glede fremmer produktivitet
  (http://www.ted.com/talks/shawn_achor_the_happy_secret_to_better_work.html )
  Og så avslutning med litt alvor, James Hansen om Klimaendringer
  (http://www.ted.com/talks/james_hansen_why_i_must_speak_out_about_climate_change.html ).

 2. Kahn Academy (http://www.khanacademy.org/) er et annet klart eksempel på at noe virkelig nå skjer på dette området. Kahn startet opp i 2006 i sin egen leilighet med publisering av mikroforedrag rettet mot skoleungdom som ønsket støtteundervisning i matematikk. Nå kan alle uten kostnad laste ned mikroforedrag fra dette nettstedet. Biblioteket inneholder i dag 3400 mikroforedrag innenfor temaer som spenner fra kulturhistorie og medisin til makroøkonomi. Nesten 200 millioner foredrag er levert siden starten (http://en.wikipedia.org/wiki/Khan_Academy).

  Salman Kahn har nå skrevet bok (http://www.amazon.com/dp/1455508381)om seg selv og sin web-baserte skolestue.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *